jsou z masa masného
angus skotu
z EKOLOGICKÉHO
CHOVU


Ekologický chov skotu Šumavský Angus s.r.o., kde hospodaří jeho zakladatel
p. Silovský starší se svou rodinou, zaručuje kvalitu masa, které si dodáváme do našich provozů: Angus Steak House, Angus Grill Restaurant Kajetánka, Angus Burger v OC Olympii a výhledově i do Angus Burger bistra s farmářským prodejem našich výrobků a masa v Plzni.





ANGUS
JE MASNÉ
PLEMENO
SKOTU
pocházející původně ze severovýchodního Skotska, kde bylo vyšlechtěno již v 18. století. Toto plemeno patří mezi geneticky bezrohé, plášťově černé. V posledních letech se stává velmi populární červená barva - red Angus.
Skot žije celý svůj život na pastvinách volně, telata jsou ponechána u své matky a delší dobu kojena, živí se pouze trávou a v zimě senem, strava neobsahuje hormony, atb ani výkrmné moučky.
Hlavními přednostmi plemene je snadné telení, vynikající mateřské schopnosti, výborná plodnost, výborná pastevní schopnost, dlouhověkost, odolnosti proti povětrnostním podmínkám. Zcela bezkonkurenční je kvalita masa, pro kterou je plemeno Angus v celém světě uznávané a žádané. Dospělé krávy měří v kohoutku okolo 135 cm při hmotnosti 650–700 kg. Plemeno je velmi rané, matky se poprvé telí ve dvou letech. Telata jsou životaschopná, se svou matkou jsou svázána silným poutem, vynikají pevným zdravím a rychlým růstem. Na konci pastvy mají běžně hmotnost 300 kg.
Vysoké denní přírůstky umožňují dosažení porážkové hmotnosti v 16-17 měsících věku. Maso mladých býků tohoto plemene patří mezi nejchutnější steaková masa pro svou specifickou chuť a výrazné mramorování. Je křehké, šťavnaté a voňavé.
Maso z ekologického zemědělství má méně kalorií a tuku než hovězí maso z průmyslového chovu. Je tak bohatší na omega-3 mastné kyseliny, které jsou blahodárné pro naše zdraví. Díky zdravé stravě skotu, biohovězí maso obsahuje 2x více beta-karotenu, který také snižuje riziko rakoviny a kardiovaskulárních chorob.
Zvířata chována v ekologickém chovu nesmí být vystavována stresu, který má nepříznivý vliv na kvalitu masa, chovatelé dohlíží i na dobu přepravy a metodu porážky.
To vše zaručuje bezkonkurenční kvalitu masa se zachováním všech důležitých živin.

Do Čech bylo toto plemeno poprvé dovezeno v roce 1991, převážně z Kanady, ale i ze SRN, Dánska a Rakouska. V roce 1993 byla založena Asociace chovatelů plemene Angus v České Republice. Ve stejném roce byl založen i ekologický chov převážně černých angusů, společnost Šumavský Angus s.r.o.
Chov začal dovozem 10 kusů březích krav z Kanady. Dnes má společnost kolem 450 kusů a obhospodařuje kolem 350ha luk.